mandag 11. oktober 2010

Filmatiske virkemidler

I denne oppgaven skal jeg ta for meg de filmatiske virkemidlene lyd, lys, klipping, bildevinkler, bildeutsnitt og kamerabevegelser i en filmsnutt fra klassikeren Mamma Mia fra 2008.




Lyd: Mamma Mia er en film inspirert av sangene til den svenske sanggruppa ABBA, og bygger på det meget kjente teaterstykket med same navn. Derfor er det meget naturlig at musikken er et av de viktigste virkemidlene i denne filmen. Sangen passer også inn i handlingen, ved at en del av handlingen faktisk foregår gjennom disse sangene. Filmsnutten jeg har valgt ut er sangen "Lay All Your Love On Me" er et godt eksempel på hvordan sangene inngår som en del av filmens handling.

Lys: Filmingen foregår ute, og vi ser gjennom de varme, klare fargene at handlingen foregår i et typisk middelhavsklima. Som publikum kan vi ikke se om det er brukt noe ekstra lys, men det ser mest ut som at kun dagslys er brukt gjennom denne sangen.

Klipping- montasje: Klippetempoet passer med takten i musikken. Det er også klippet i en bra helhet, ettersom tagningene glir fint over i hverandre, og man ikke merker noe hakking eller ujevne overganger.

Bildevinkler: Etter tre sekunder ser vi at Sophies kjæreste er filmet i froskeperspektiv, noe som gjør at han fremstår som hennes helt eller ”Gud”. Dette gjentas også et par ganger til i løpet av denne sangen. Ellers foregår mesteparten av filmsnutten i normalperspektiv.


Bildeutsnitt: Det er stor variasjon i bruken av bildeutsnitt. Dette har den virkning av at handlingen blir veldig levende, og at det ikke blir kjedelig. Likevel vil jeg si at bildeutsnittet halvnær er mye brukt i denne sangen, og fokuset er på de to forelskede. For å uttrykke og forsterke følelser og reaksjoner brukes nærbilder, som vi kan se et eksempel på etter 1 min og 25 sek.

Kamerabevegelser: Det er en del bruk av zoom, noe som fører til at vi kommer tettere inn på personene, og lettere kan lese deres følelser og uttrykk. Kjøring er det mye av på dette filmklippet, da et eksempel på dette er når vi kun ser Sophie etter ca 43 sek. Vi kan også se bruk av tilting, f.eks etter 58 sek.



Kilder:

Youtube (2010) http://www.youtube.com/watch?v=Cisy66f4ONo Lastet ned 11.10.2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar