torsdag 7. oktober 2010

Dogme 95


Filmepoken
I forbindelse med filmens hundreårsjubileum i 1995, oppstod det en ny retning innenfor filmverden. Dogme 95 var en bevegelse dannet av en gruppe danske regissører, som skulle bringe nytt liv inn i filmkunsten. Dette konseptet ble introdusert under filmfestivalen i Cannes dette året, med Lars von Trier og Thomas Vinterberg i spissen. Filmindustriens effektbruk skulle minimaliseres, da fokuset heller skulle ligge på selve historien i filmen samt skuespillernes prestasjoner. Det ble laget dogmeregler for å sette på plass de filmatiske fortellerelementene. Synspunktene rundt denne type film har vært både positive og negative, da noen mente at dette var amatøraktig mens andre så på det som et mesterverk.

Dogmereglene
1. Opptakene skal skje på stedet, da det er strengt forbudt å filme i studio. Rekvisitter kan ikke medbringes på opptaksstedet. Dersom det er nødvendig med spesielle rekvisitter, må man velge et egnet innspillingssted der rekvisitten eksisterer.
2. Det må aldri produseres lyd separat fra bilder eller omvendt. Dersom musikk ikke dukker opp på innspillingsstedet, skal det ikke brukes.
3. Håndholdt kamera er påbudt, og det er ikke mulig å bruke stativ.
4. Filmen skal være i farger, og ekstra lyssetting er ulovlig.
5. Det er forbudt å bruke optisk ekstrautstyr, manipulering og filtre.
6. Filmen skal ikke inneholde overnaturlig handling og action. Det skal ikke forekomme noen form for våpen, vold og mord.
7. Filmen skal finne sted her og nå, det vil si at det ikke er mulig å forflytte seg i tid og rom.
8. Det er ikke akseptabelt med sjangerfilm.
9. Filmformatet skal være Academy 35mm.
10. Ettersom regissøren ikke er kunstner, skal vedkommende heller ikke krediteres.

Film og filmskaper
Den danske filmregissøren Thomas Vinterberg var skaperen av den første dogmefilmen Festen (1998). Filmen handler om en familiefest, der mye fortrengt blir lagt fram på bordet. Med håndholdt kamera og uten ekstra filmeffekter er dette et godt eksempel på hvordan filmen ble skapt ut i fra de ti dogmereglene. Filmen ble en stor suksess og vant jury-prisen under filmfestivalen i Cannes i 1998.








Kilder

Anonym (2010) ”Dogmefilm”
http://no.wikipedia.org/wiki/Dogmefilm Lastet ned 29.9.2010

Anonym (2010) ”Thomas Vinterberg”
http://no.wikipedia.org/wiki/Thomas_Vinterberg Lastet ned 29.9.2010

Asbjørnsen, Dag (2007): Mediemøter2 – mediefag for videregående skole, H. Aschehoug & Co.


Kristiansen, Mads (2009): “Dogme 95 – hvorfor dogme ?”
http://www-ia.hiof.no/~madsk/txt/Dogme%2095_%20hvorfor%20dogme95.pdf Lastet ned 01.10.2010

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar