onsdag 9. september 2009

Våre medievaner

Dagens samfunn er preget av en teknologisk tid, der ulike medier utgjør en stor del av hverdagen. Kommunikasjon er ikke lenger bare vanlige samtaler, men det har utviklet seg til noe større, og mulighetene i dag er mange. Alle er vi brukere av forskjellige type medier, men i hvilken grad og hvilke type medier varierer mellom ulike kjønn og aldersgrupper. Mediene holder oss oppdaterte og informerte, men er også med på å påvirke oss, både positivt og negativt.

Nordiske medieundersøkelser viser til at omtrent en fjerdedel av døgnets timer brukes til ulike medier. Dette tilsvarer gjennomsnittlig seks til sju timer per dag. I denne sammenheng er det snakk om massemedier. Dette er midler for massekommunikasjon, som gjør det mulig å spre et budskap til mange mennesker på kort tid. De tradisjonelle mediene vi først og fremst tenker på er ofte avis, radio og tv, men vi kan også nevne ukeblader, musikk, film, bøker og internett.

Ungdom blir ofte betegnet som den ledende gruppen innenfor mediebruk. Noe av det som særpreger de unges mediebruk i dag, er blant annet bruken av nye medier. Wikipedia definerer dette som ”en beskrivelse av former for elektronisk kommunikasjon, gjort tilgjengelig av datateknologi”. Medier som faller innenfor denne kategorien, er blant annet nettsider, blogger, e-post og mobiltelefoni.

Det som er typisk for ungdom i dag, er at uansett hvor de befinner seg bruker de en eller annen form for medier, enten det være seg mobil, musikk, pc e.l. Det er sjelden du treffer en ungdom som ikke har brukt noen form for medier i løpet av det siste døgnet.

Blant dagens ungdom er mobiltelefonen en vesentlig del av hverdagen, og kan i mange tilfeller betraktes som den dyrebare skatt. Med mobiltelefon er du tilgjengelig hvor som helst og når som helst. Internett ser ut til å være det mest brukte mediet blant ungdom, der bruken hovedsakelig går til diverse underholdning. Typisk for gutter er at de bruker mye tid på spill og musikk, mens jenter ofte bruker nettet til film, musikk og chat. Ved siden av dette kommer også internett til nytte gjennom skolearbeid og innhenting av all type informasjon. Færre og færre leser aviser i papirutgave, fordi alt er tilgjengelig på nettet.

Norsk mediebarometer viser en utvikling av våre medievaner, og hvordan mediene er med på og styre hverdagen til mange. Noen ser på denne utviklingen som positiv, mens andre mener det motsatte. Hvordan mediene skal kunne være med på å styre deg og dine holdninger, er det du som må bestemme. Stå for egne meninger, og sett dine egne begrensninger. Det er du som må gjøre dine egne beslutninger, og ta dine egne valg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar